ROČENKA 1997
SK SLAVIA PRAHA odbor zrakově postižených
1987  1988  1989  1990  1991  1992  1993  1994  1995  1996  1998  1999  2000  2001  2002  2003  2004  2005  2006  2007 
V roce desetiletého výročí příslušnosti našeho odboru (tvořeného osmi oddíly) ke Slavii, přesahuje naše členská základna číslo 130. K tomuto navýšení dochází především v souvislosti s rozpadem klubu KUK Praha, jehož někteří členové se rozhodli zařadit mezi slávisty. Finančního přispění se nám dostalo v míře nejvýraznější od firmy Karma Czech, paní Komárové, ing. Hromádky, Městské části Prahy 10, Zonta Klubu, ing. Hůlky, společnosti SKI Zlín - Asics a Městského výboru Společnosti nevidomých a slabozrakých Praha. Prostřednictvím grantových projektů nám opět vypomáhá Magistrát hl.m. Prahy, jakož i Pražská tělovýchovná unie.
  Už v lednu přivážejí slávistické sjezdařky z ME ve Španělsku šest medailí - tři zlaté Kateřina Teplá (trasér P.Teplý), další tři stříbrné Sabina Rogie (+ M.Karásek). Celkové první a druhé místo si pak obě dívky vyjezdily i v závodech Světového poháru.
  Dva české rekordy a šesté místo si na atletickém ME, konaném v Rimini, vyběhal sprinter Petr Novák (trasér P.Vocílka), když do finále postupoval se čtvrtým nejlepším časem. Dvě zlaté medaile (100m a 200m) tato dvojice získala na Mezinárodním mistrovství Německa. Zlatem a stříbrem ze stejné soutěže se může pochlubit běžec a skokan Mstislav Schweiner (+ T.Král).
  Mezinárodní mistryní Slovenska v běžeckém lyžování se stala i Miroslava Sedláčková (+ P.Hurdálek), která posléze vinou Českého svazu zrakově postižených sportovců nevycestovala na ME do Ruska. A tak si Mirka (+ V.Svoboda) náladu spravila až při Mezinárodních cyklistických závodech ve Francii, kde zvítězila v časovce i v silničním závodě. Sedmé místo obsadil na prvním neoficiálním ME v Mladé Boleslavi i kuželkář J.Reichel, jinak též organizátor podzimního "Slavia Cupu". V Edenu se sice slávistickým družstvům nedařilo ("áčko" bylo šesté), soutěž jednotlivců však vyhrála dlouholetá slávistická opora Marie Sadílková.
  Mladí golbalisté skončili na jaře v Berlíně pátí, aby na podzim převálcovali středoevropské týmy v Dolních Počernicích, kde "áčko" převzalo pohár nejcennější, "béčko" skončilo třetí a nejlepším střelcem turnaje se stal Lukáš Valer. A nejlepší žáci (L.Valer, V.Kvíz, D.Prošek) vypomáhali v průběhu roku i prvoligovému družstvu dospělých (M.Biháry, M.Schweiner, M.Procházka) golbalistů, kteří po roce opět vybojovali medaile, tentokráte bronzové.
  O tom, že se politika Českého svazu zrakově postižených sportovců ocitá v krizi, mohou svědčit i neuskutečněné mistrovské závody v běžeckém i sjezdovém lyžování, tandemové cyklistice, jakož i problémy při republikovém mistrovství kuželkářů a plavců. A tak se kromě golbalistů z našich nejcennějších medailí mohli radovat jen atleti. Z českobudějovické škváry tituly vytěžila trojice novopečených držitelů českých rekordů - vrhač J.Janoušek a běžci M.Schweiner a J.Sedláček. Pětinásobným mistrem v kategorii žáků se stal všestranně talentovaný L.Valer, pozdější vítěz Pražské atletické ligy žáků. Dalších atletických medailí z M-ČR bylo šestnáct a podíleli se na nich i další přeborníci Čech: L.Novák, L.Víšková, T.Honsa, M.Jedličková a J.Zadražil, kteří spolu s ostatními atlety vybojovali hned 36 medailí. Mezi dívkami se v Pražské atletické lize již podruhé prosadila L.Havlíková, na veřejných závodech (Praga Academica, Běh olympijského dne, Běchovice - Praha, Běh Terryho Foxe a další) se objevovali reprezentanti M.Sedláčková, P.Novák, L.Novák, M.Schweiner či M.Procházka.
  Při turistických akcích si nejaktivněji počínala M.Donéová.
  Velkému zájmu se v první čtvrtině roku těšily lyžařské víkendy, kterých se zúčastňovalo 50-60 zájemců. V rámci těchto víkendů se uskutečnil i Přebor Prahy pro dospělé, kde se dařilo především M.Sedláčkové, M.Slabé a M.Procházkovi. Žákovské Pražské lyžařské lize dominovali T.Hromádka a D.Čadilová. Tento až nečekaně velký zájem o lyžování si vynutil i podzimní školení téměř třicítky trasérů (doprovodných osob při lyžování). 
Případné dotazy a připomínky
Zpět na úvod