ROČENKA 2005
SK SLAVIA PRAHA odbor zrakově postižených
1987  1988  1989  1990  1991  1992  1993  1994  1995  1996  1997  1998  1999  2000  2001  2002  2003  2004  2006  2007 

Rok 2005 v Odboru zrakově postižených

Evropská medaile pro Miroslavu Sedláčkovou

reprezentace

Nejvýznamnější slávistický úspěch roku 2005 se zrodil na atletickém mistrovství Evropy v Helsinkách, a to v podobě dvou bronzových medailí, o něž se zasloužila běžkyně Miroslava Sedláčková na tratích 800 m a 1500 m.

Z plaveckých mezinárodních mistrovství Anglie (Sheffield), Německa (Berlín) a ČR (Brno) další medaile přivezli Martin Štěpánek, Martin Dráb, Tomáš Franěk a Jan Zikl.

Golbalisté Lukáš Valer a Tomáš Franěk se zúčastnili bojů o evropské tituly v Belgii, kde národní družstvo obsadilo 11. místo. Ještě předtím se oba hráči zúčastnili mezinárodního turnaje v Bulharsku, kde se probojovali do finále.

Kuželkáři se zúčastnili mezinárodních turnajů v Rumunsku (Campia Turzii), Slovinsku (Kranj) a Maďarsku.

domácí mistrovství

Největší počet titulů mistra České republiky – celkem čtyři - nasbíral Tomáš Franěk. Třikrát byl nejlepší mezi atlety, jednou mezi plavci. Trojnásobným domácím mistrem se stal i atlet Oldřich Šmejcký (ten v jihočeské Nové Včelnici) a plavec Martin Štěpánek (v Praze). Jeden plavecký titul obhájil i Martin Dráb, další medaile přidali Miroslav Dráb, Jan Zikl, Hana Jetelová a žáci Jiří Marek s Ondřejem Kodetem. Kuželkářskou mistryní ČR se stala Marie Sadílková. Ta se pak spolu s dvojicí Reichel, Zburník podílela na tom, že stupně vítězů při Přeboru Prahy zářily výhradně slávistickými barvami. Vítězstvími v domácích turnajích (Karlovy Vary, Rokycany) se mohou pochlubit Jiří Reichel a Hana Jetelová.

kolektivní soutěže

Golbalisté skončili v domácí soutěži opět na druhém místě s tím, že v každém ze čtyř kol probojovali do finále. Ovšem nástup do nového ročníku byl pro všechny až nečekaně úspěšný – ve dvou pražských finálových zápasech nastříleli dohromady 20 branek a obdrželi jedinou. V obou případech takto porazili obhájce titulu mistra ČR, družstvo se čtyřmi reprezentanty, TJ Zora Praha.

Kuželkáři svůj mistrovský titul bohužel neobhájili a v I. Českomoravské lize skončili až na čtvrtém místě. Nicméně podzimní část nového ročníku začali rovněž slibně – dvěma vítězstvími. V karlovarském Lázeňském turnaji a ve stále prestižnějším Slavia Cupu skončila „A družstva“ na druhých místech. A nakonec v závěru roku obhájili vítězství na Mikuláškém turnaji, tentokrát v mezinárodní konkurenci.

Plavecká štafeta ve složení Jiří Marek, Tomáš Franěk, Martin Štěpánek, Jan Zikl získala zlatou medaili na pražském mistrovství ČR na trati 4x 50 m volný způsob.

mládež

Plaveckými tituly juniorských mistrů ČR v plavání rozšířili sbírku úspěchů Jiří Marek a Ondřej Kodet.

Na Sportovní hrách zrakově postižené mládeže v Opavě na sebe největší pozornost strhli zejména Lucie Ferková a Lukáš Hosnedl, body svému školnímu družstvu přispěli i Nikola Bílá, Ondřej Kodet, Petr Haluška a Marek Kupka,.

Velkou premiérou byl rovněž start dívčího golbalového družstva na turnaji v Praze-Radlicích. A to ve spolupráci s GOA Praha. Bohužel statečným dívkám u nás schází soupeřky.

nejlepší slávisté

Role nejúspěšnějších slávistů připadla mezi dospělými Miroslavě Sedláčkové a Tomáši Fraňkovi, v dorostu Lucii Ferkové a Jiřímu Markovi. Rovněž kolektivu golbalistů a Michalu Jelínkovi, tvůrci a správci webovských stránek. Nejlepším slávistou v golbalové lize byl v anketě trenérů vyhlášen Petr Schweiner.

organizační a finanční zázemí

Aktuální stav členské základny čítá 165 sportovců, trasérů, rozhodčích či vedoucích. V roce 2005 přibylo 17 nových členů, převážně z řad mládeže.

K aktivním vedoucím a trenérům (Zuzana Kvapilová, Karel Čermák, Ladislav Franěk, Karel Kovařovic, Tomáš Král, Jiří Reichel), se přidali noví rozhodčí v kuželkářském sportu a to Blanka Jetelová, Kateřina Sychrová a Josef Jetel.

Poděkování patří také zpřízněným společnostem (AGROMA TRADE, APEX, AUTOMEGA, BAXTER, BIOPHYS, DEISY, ELFANT, FP TOOLS, HOTEL SVORNOST, ISOLIT-BRAVO, KYTKA TREND, NOSEK, PK OSSENDORF, PRAŽSKÉ SLUŽBY, RAPS-CZ, SAGITTA, SINGA, Š+V STAVEBNÍ, ŠKODA EXPORT, TOP SERVIS, ZENTIVA), dámám ze ZONTA KLUBu, Dr. Davidové, Dr. Ryšlové, dále pak rovněž katedře plavání FTVS UK, Gymnáziu a Obchodní akademii pro zrakově postižené v Praze – Radlicích, jakož i Městské části Praha 10, ČSZPS a PTU.

Karel Čermák


Případné dotazy a připomínky
Zpět na úvod