ROČENKA 2004
SK SLAVIA PRAHA odbor zrakově postižených
1987  1988  1989  1990  1991  1992  1993  1994  1995  1996  1997  1998  1999  2000  2001  2002  2003  2005  2006  2007 

Mohutný nástup plavců a kuželkářů

Světový pohár ve sjezdovém lyžování zdravotně postižených vyhrála … Kateřina Teplá. Ve většině případu jsme právě tímto jménem zahajovali rekapitulaci našich úspěchů. Tentokráte je to naposledy. Naposledy nikoli proto, že by Kateřinu zdrtil zmařený start na loňském mistrovství světa, ani proto, že služebně odjela na několik let do Irska, ale jednoduše proto, že Katka své příští úspěchy bude již sbírat pod novým, a to vyvdaným, příjmením - jako Kateřina Šromová.

Co se týče rovněž již tradičně úspěšných golbalistů, tak ti své výsadní postavení neudrželi. Reprezentační vzestup byl nečekaně a nepochopitelně zastaven "zásluhou" svazového prezidia, v ligové soutěži se slavistické oddíly museli spokojit pouze se stříbrnou a bronzovou příčkou. V žákovské lize skončili slávisté na místě pátém. Chlácholivou náplastí tak může být jen řada individuálních ocenění - nejúspěšnějším českým golbalistou byl vyhlášen Lukáš Valer, nejpřesnějším ligovým střelcem se stal Tomáš Franěk a nejlepším rozhodčím Karel Čermák.

Zato v minulém roce se velmi dařilo kuželkářskému oddílu. Vůbec poprvé zvítězilo sešívané družstvo v domácí I. lize, a to v sestavě Marie Sadílková, Miroslava Sedláčková ml., Jiří Reichel, Luboš Sychra, Václav Webr a Zdeněk Zburník. Rovněž poprvé pak slávistická trojice M. Sadílková, V. Webr a Z. Zburník triumfovala v již tradičním mezinárodním turnaji Slavia Cup, aby na závěr roku byla úspěšná bilance završena prvním místem kvarteta (M. Sadílková, V. Webr, L. Sychra a Z. Zburník) na pražském mezinárodním Mikulášském turnaji. Na tomto turnaji se také prosadil v soutěži jednotlivců V. Webr, který v silné konkurenci zvítězil.

Loňský rok byl velice významný i pro plavce. Martin Štěpánek se probojoval až na letní paralympijské hry do Atén. Tam startoval celkem pětkrát, pokaždé skončil v první desítce, třikrát postoupil do finále. Úspěchů se dočkali účastníci Mistrovství světa juniorů v plavání zrakově postižených, které se konalo v červenci v Praze. Dvojnásobným mistrem světa se zde stal Tomáš Franěk. Jednu zlatou a dvě stříbrné medaile přidal Martin Dráb. Reprezentační plavky rovněž oblékli Miroslav Dráb, Marek Durila, Jan Zikl a Lucie Víšková - a to postupně v Bratislavě, Sheffieldu, Berlíně, Praze a Brně. Domácí mistrovské tituly získali M. Štěpánek (3x), Jiří Sedláček a Zdeněk Rybák (2x), na stupně vítězů vystoupali rovněž J. Zikl, M. Durila, bratři Drábové, M.Procházka, T. Franěk, L. Víšková, M. Sedláčková, L. Škrabal, L. Hosnedl a J. Kühn.

Do Atén, dějiště letní paralympiády, nakonec neodcestovala původně nominovaná atletka M. Sedláčková. Pražského mistrovství světa dorostenců a juniorů v atletice se naopak zúčastnili Tomáš Franěk a Marek Durila - tentokrát ovšem bez medailového úspěchu.

Na plzeňských Sportovní hrách mládeže se dařilo zejména Lucii Ferkové, medailí se dočkali i L. Hosnedl, J. Marek a N. Bílá.

Vzory pro své následovatele z téměř 150 členů našeho odboru se stali mezi dospělými K.Teplá-Šromová a M.Štěpánek, žáci L. Ferková a L. Hosnedl, oddíl kuželkářů. Nejaktivnějším funkcionářem byl J. Reichel a zvláštní uznání si zaslouží juniorští mistři světa - T. Franěk a Martin Dráb.

Všichni výše zmínění sportovci tak udělali radost nejen svým vedoucím a trenérům (Irena Čechovská, Renata Karamanová, Zuzana Kvapilová, Karel Čermák, Ladislav Franěk, Karel Kovařovic, Tomáš Král, Jiří Reichel, Pavel Teplý), ale určitě i svým sponzorským firmám (AGROMA TRADE, BAXTER, BOVI CONSULTING, SES BOHEMIA ENGINEERING, DEISY, ELFANT, FP TOOLS, JET SERVICE, NOSEK, PK OSSENDORF, RAPS, ZENTIVA, SINGA, TRANSGAS, HOTEL SVORNOST, VOLVO AUTO CZECH, ZONTA KLUB),
vzácným dámám (pí Bidenková, pí Davidová a pí Jezdinská) a nebo úřadům či sdružením (Městská část Prahy 10, ČSZPS, PTU, SOKOL Dolní Počernice).


Případné dotazy a připomínky
Zpět na úvod