ROČENKA 1994
SK SLAVIA PRAHA odbor zrakově postižených
1987  1988  1989  1990  1991  1992  1993  1995  1996  1997  1998  1999  2000  2001  2002  2003  2004  2005  2006  2007 
Počet aktivních členů OZP se v průběhu letošního roku přehoupl přes osmdesátku.
  Na podzim byla obnovena významná sponzorská smlouva se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou České republiky. Na činnost jednotlivých oddílů přispěli i další: ARAL (sjezdové lyžování), Česká pojišťovna (plavání), Čokoládovny Modřany (golbal), OV Společnosti nevidomých a slabozrakých Praha 4 (kuželky).
  S takovouto podporou se činili i sportovci.
  - Atleti posbírali celkem 11 titulů mistra republiky (P.Novák 4x, T.Slabý 1x, M.Klorová 1x - žáci: S.Lengyelová 4x, Ž.Tuliová 1x) a prosadili se i coby reprezentanti: Petr Novák postoupil do sprinterského finále na MS-zp v Berlíně, když nedlouho předtím přivezl dvě medaile z mezinárodního mítinku v Marburgu, kde se dařilo i dálkařce Michaele Klorové a běžkyni Pavlíně Hilbertové. Jejich mladší kolegové startovali nejdříve na závodech v Mnichově a posléze na Evropských hrách zp-mládeže v Londýně - vzpomínky v podobě medailí si potom odvezli: Tomáš Slabý, Lenka Havlíková, Jindřiška Princová, Simona Lengyelová, Vladimír Dvořák, Martin Procházka, Milan Hoza a Martin Svátek.
  - Lyžaři na běžkách sjížděli sice pouze domácí stopy, ani jim se však úspěchy nevyhýbali: přeborníkem Čech se stal nejenom Vladimír Doné, ale i Tomáš Hromádka a Jindřiška Princová - medailisté z mistrovství republiky, kde na stupně vítězů vystoupili rovněž Lukáš Valer a Martin Procházka.
  - Golbalisté, úspěšní obhájci mistrovského titulu, poté, co v naší lize sobě rovného soupeře v podstatě nenašli, si to namířili do světa - oddíl na PMEZ do italských Benátkách a ti nejlepší (Pavel Balák, Petr Čermák, Michal Földeš, Štefan Nehila) pak v dresu reprezentačním až do amerického Colorada Spring, odkud se vrátili se šestým místem a přímým postupem na Paralympiádu 1996. Dorostenecké družstvo bylo nejdříve třetí na turnaji v Mnichově, pětice reprezentantů (Michal Foldeš, Milan Hoza, Martin Procházka, Martin Svátek a Petr Vaněk) poté v Londýně postoupila do semifinále Evropských her zp-mládeže. - Kuželkáři sice v soutěži družstev obdobně úspěšní nebyli, na druhou stranu se však již podruhé stal mistrem České Republiky Zdeněk Škroup.
  - Plavců se letos také mnoho neurodilo, a tak jedinými úspěchy se může chlubit pouze na půl sezóny uzdravený Vladimír Doné - několikanásobný vítěz mezinárodních závodů v Litvě a na Slovensku - a Vladimír Zrna, medailista z M-ČR v bazénu na 25 metrů.
  - Sjezdařkám pro změnu zrušili nejvýznamější letošní soutěž - Paralympijské hry - a tak si Kateřina Teplá (jinak trojnásobná mistryně republiky) a Sabina Rogie (u nás třikrát druhá) pro vítězství musely zajet na mezinárodní mistrovství do Rakouska. Do domácí kolekce medailí přispěl dvěma kovy i Dan Huba.
  - Tandemová cyklistika a turistika patří víceméně ke sportům oddechovým a jinak tomu nebylo ani v roce 1994.
  Na M-ČR získali sportovci OZP dalších 15 stříbrných a 18 bronzových medailí. Mezi nejlepšími Pražany jsme měli zástupce tři, a na stupních vítězů při přeborech Čech jsme stáli dohromady přesně 50x, z toho úplně nejvýše 17x.
  Nutno snad ještě připodotknout, že všech úspěchů, ale v podstatě jakékoli pohybové činnosti zrakově postižených sportovců, byla účastna i slušná řada trasérů, trenérů, či jenom osob doprovodných, bez kterých by to prostě nešlo.
  Nejlepšími sportovci SK Slavia Praha - Odbor zrakově postižených pro rok 1994 jsou:
  - v kategorii dospělých: Kateřina Teplá, Petr Novák, mužské golbalové družstvo
  - v kategorii žáků: Simona Lengyelová, Martin Procházka, žákovské družstvo atletů
  - co se organizačních záležitostí týče, nejaktivnějším byl Pavel Teplý. 
Případné dotazy a připomínky
Zpět na úvod