ROČENKA 1998
SK SLAVIA PRAHA odbor zrakově postižených
1987  1988  1989  1990  1991  1992  1993  1994  1995  1996  1997  1999  2000  2001  2002  2003  2004  2005  2006  2007 
Výčet našich oddílu (atletika, běžecké lyžování, golbal, kuželky, plavání, sjezdové lyžování, tandemová cyklistika, turistika) rozšířila skupina zájemců, a to zejména z řad dívek a žen, o kondiční gymnastiku (pod vedením Pavly Francové - Valníčkové). Při Škole Jaroslava Ježka vzniká rovněž malý kroužek aplikovaného stolního tenisu (showdown - vedoucím kroužku je Radek Seifert). Zájem o naši činnost pak formou finančního příspěvku podpořili zejména Transgas s.p., Zonta klubu Bohemia, paní Komárová, ing. Hůlka, ing. Hromádka, Městský výbor Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v Praze, Spartak Praha 10, SK KUK. Prostřednictvím grantových projektů nám opět vypomáhá Magistrát hl.m. Prahy a Pražská tělovýchovná unie.
  Nejvšestrannější zájem nám ovšem projevil Obvodní úřad pro Prahu 10. Například díky poskytnuté vitríně máme mnohem větší možnosti seznamovat veřejnost s naší činností. Paní starostka, Dr. Dandová, svojí přítomností podpořila námi pořádané soutěže, kam věnoval rovněž i ceny pro vítěze. Osobně přijala i úspěšné reprezentantky ze zimních Paralympijských her, a to i s jejich traséry a trenéry. Na podporu jejich přípravy nám byl věnován nový cyklistický tandem. Vynikající paralympijské výsledky ocenil i SK Slavia Praha, jehož předseda, ing. M.Huptych, se jako host zúčastnil dubnové Výroční členské schůze.
  A těmi, které takovýto zájem vyprovokovaly, byly zejména sjezdové lyžařky Kateřina Teplá a Sabina Rogie, účastnice zimní Paralympiády. Tři zlaté (slalom, obří slalom, Super G) a jednu stříbrnou (sjezd) medaili si z japonského Nagana přivezla K.Teplá (trasér P.Teplý), když další tři medaile tam získala i Sabina Rogie (+ M.Karásek). Na běžeckých tratích se této nejvýznamnější světové soutěže zúčastnila také Miroslava Sedláčková (+ P.Hurdálek).
  Sprinter Petr Novák (+ P.Vocílka) se nejprve stal v červnu mezinárodním mistrem Velké Británie v běhu na 100 m. O měsíc později startoval již na svém druhém mistrovství světa, tentokráte v Madridu. Zde dvakrát zlepšil "své" národní rekordy - na tratích 100 m a 200 m, na nichž v konkurenci čtyříctky dalších běžců obsadil 6. a 9. místo.
  Juniorský světový šampionát v atletice měl svoji premiéru v Brně, kde na stupně vítězů vystoupili Drahomíra Čadilová a Martin Štěpánek, pod kterými navíc zůstaly další dvě slávistky: B.Doudová a M.Jedličková.
  Golbaloví dorostenci nejprve na jaře obsadili 3. místo na turnaji v Norimberku, aby na podzim vystoupili ještě o stupínek výše na Memo- riálu Pavla Baláka v Praze - Dolních Počernicích. Tento mezinárodní turnaj uspořádal náš odbor na počest dlouholetého, loni však náhle a předčasně zesnulého, golbalového reprezentanta ČR i Slavie. A konečně z prvenství se mohl radovat kvintet prvního mužstva Slavie ve složení J.Fenz, D.Prošek, Z.Rybák, L.Valer a J.Zadražil, který nenašel přemožitele v domácí čtyřdílné ligové soutěži. Golbalovou nadvládu pak svým druhým místem potvrdilo i slávistické "béčko".
  Rovněž jsme se pokusili vzkřísit slávu dvou veřejných soutěží, jichž se Český svaz zrakově postižených sportovců před lety zřekl. Na Memoriálu Josefa Kuhna, závodech v běžeckém lyžování na Zadově, se několik slávistů dočkalo i vítězství. M.Sedláčkovou tentokrát doplnili žáčci Josef Kotál, Jiří Zadražil a Petra Stoyová. Při Poháru Lubomíra Nopa v plaveckém bazénu v Edenu se dařilo Martinu Štěpánkovi a žákyni D.Čadilové. Rovněž ve Vršovicích uspořádali oddíl kuželkářů již 2. ročník Slavia Cupu - tentokráte však bez výraznějšího úspěchu.
  Kuželkářům se letos nedařilo ani v kvalifikační skupině o postup na mistrovství ČR, kde obsadili třetí, nepostupové místo. Mnohem lépe se vedlo dospělým prvoligovým golbalistům, kteří po součtu šesti kol (a šestatřiceti zápasů) skončili na místě druhém.
  Mnohem více se na domácích mistrovstvích dařilo jednotlivcům.
  Zimním mistrem ČR se hned čtyřikrát stal v Opavě plavec Štefan Čulík.
  Pět prvenství si v kategorii žáků vyplavali M.Štěpánek a D.Čadilová.
  Další medaile pak přidali ještě M.Gabriel, M.Sedláčková, L.Víšková a žákyně M.Jedličková s K.Hudečkovou.
  Mistrovství republiky v běžeckém lyžování se konalo hned dvakrát (duben - Horní Mísečky, prosinec - Černá Hora). Tituly podle očekávání získaly M.Sedláčková (2x) a Pavla Francová - Valníčková, které doplnili Pavlína Hilbertová, Jiří Reichel a dorostenci Tomáš Hromádka (2x) a Klára Bechová. Na druhých místech skončili v jednotlivých kategoriích L.Víšková, M.Procházka, J.Hegr a V.Pokorná. A bronz vyjezdili B.Doudová, Ž.Tuliová a Z.Rybák.
  Svého pětadvacátého titulu ve slávistickém dresu se ve Vítkovicích, na atletickém mistrovství, dočkala P. Francová-Valníčková. Ze stříbra a bronzu se mohli radovat M.Holasová, všestranná M.Sedláčková a L.Novák. Zlatý déšť se na slávistické hlavy snášel v soutěžích žáků: D.Čadilová, Monika Jedličková a Kateřina Hudečková zvítězily dvakrát, Barbora Doudová jednou a M.Štěpánek rovnou čtyřikrát. Na stupně vítězů je doprovázeli i P.Hejkal, V.Kvíz a J.Kotál. O cyklistické mitrovské tituly se v Praze podělily P.Francová-Valníčková a M.Sedláčková.
  Vzhledem k tomu, že se Český svaz zrakově postižených sportovců rozhodl upustit od pořádání oblastních přeborů, vítaným zpestřením sezóny se tak stalo například jarní Dolnopočernické cyklistické kritérium. Zde nejrychleji jezdili naši atletičtí reprezentanti P.Novák a P.Francová-Valníčková. Povedenou soutěží byl rovněž lovosický Sportovní víkend. Tam se prosadili Lukáš Valer (kuželky a vrhačský trojboj), Petr Schweiner a Zuzana Šťástková (oba zvuková střelba), jakož i P.Hilbertová (vrhačský trojboj). Na organizované pěší tůry v průběhu celého roku nejčastěji vyrážela M.Donéová. A nejoblíbenější sportovní oddílovou akcí se opět staly krkonošské lyžařské víkendy. 
Případné dotazy a připomínky
Zpět na úvod