ROČENKA 2002
SK SLAVIA PRAHA odbor zrakově postižených
1987  1988  1989  1990  1991  1992  1993  1994  1995  1996  1997  1998  1999  2000  2001  2003  2004  2005  2006  2007 

Nejlepší světovou sjezdařku se snaží napodobit golbalisté
aneb Rok 2002 ve slávistickém odboru zrakově postižených

 Náš odbor, čítající osm oddílů, rozšířil svůj počet členů na 154 sportovců či aktivistů. Plavecký oddíl posílili reprezentanti Martin Štěpánek a Jan Zikl. Doplnili tak naše lyžařské stálice Kateřinu Teplou, Sabinu Rogie a Miroslavu Sedláčkovou, plavkyni Lucii Víškovou a atletku Šárku Seifertovou. Nejlepší golbalový oddíl posílili tři mladí hostující hráči z konkurenční Zory Praha. A právě golbalisté se po letech vrátili do světové špičky. Určitě není náhodou, že reprezentační dres oblékla hned čtveřice Slávistů.
 Pořadatelství, organizaci, jakož i níže) zmíněné výsledky pak přímo podpořili: Magistrát hl.m. Prahy, Pražské tělovýchovné unie a Českého svazu zrakově postižených sportovců. K.Teplou podpořil Transgas s.p., golbalisty pak dámský Zonta klub a paní Ziková, a kuželkáře pražská společnost Léčiva a.s..
 Pozici nejlepší světové sjezdařky potvrdila opět K.Teplá, která na zimních paralympijských hrách v americkém Salt Lake City získala tři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Na sklonku minulého roku pak byla K.Teplá vyhlášena nejúspěšnější českou sportovkyní mezi zdravotně postiženými. Z paralympiády přivezla dvě další medaile sjezdařka S.Rogie a čtvrtým místem se blýskla M.Sedláčková, reprezentantka v běhu na lyžích. Mladí golbalisté, tentokráte však tvořící základ seniorského reprezentačního mužstva (Lukáš Valer, Zdeněk Rybák, Martin Procházka, Petr Schweiner), se s úspěchem vrátili z turnaje ve slovinské Isole. Tento výsledek pak potvrdili třetím místem na Mistrovství Evropy „B“ v Levoči. Za naším družstvem skončili nejen mistři Evropy (Maďaři), ale poraženi odešli i vítězové paralympiády (Dánové) a mistři světa (Švédové).
 Na únorovém plaveckém mistrovství ČR se v Opavě v nejlepším světle předvedl M.Štěpánek, vítěz hned sedmi závodů. Mistryněmi republiky se staly i L.Víšková a žákyně V.Pokorná. Další medaile přidali: dospělí Pavlína Badžová a J.Zikl, stejně jako žáci Lucie Ferková, Marek Durila a Jan Kühn. Plavce napodobili na svém březnovém mistrovství ČR v Horních Mísečkách i lyžaři na běžkách: Š.Seifertová, Jiří Reichel, M.Procházka a již zmínění žáci V.Pokorná a M.Durila. Na stupních vítězů stanuly i Kamila Koncová, L.Ferková a P.Badžová. Dílčími úspěchy z veřejných atletických soutěží přispěly i Š.Seifertová a M.Sedláčková. Na květnových mládežnických sportovních hrách (atletika, plavání, golbal) v Brně se nejvíce dařilo K.Koncové, L.Ferkové a M.Durilovi.
 Prvenství v naší ligové soutěži přesvědčivě obhájili golbalisté (Z.Rybák, L.Valer, P.Schweiner, M.Procházka a P.Badžová), vítězové čtyř z pěti turnajů. Opět bez medaile skončili kuželkáři. Nicméně za úspěch lze považovat už samotný fakt, že se udrželi v prestižní I.lize, kam se snaží propracovat dalších 12 oddílů. Individuálně se dařilo opět Marii Sadílkové a vedoucímu družstva Jiřímu Reichelovi.
 A právě J.Reichel má i největší zásluhu na uspořádání úspěšného červnového mezinárodního kuželkářského turnaje „Slavia Cup 2002“. S golbalovými soutěžemi se úspěšně vypořádali vedoucí družstev Eva Holubcová a Tomáš Král. Lyžování se věnoval zejména Martin Kittler. Kvalitní plavecké tréninky, za podpory FTVS UK, zajistila Zuzana Kvapilová.
 Na závěr musím podotknout, že něco na způsob oddechového času si v roce 2002 vybrali sportovci a vedoucí oddílů atletiky, cyklistiky, turistiky a showdownu (upraveného stolního tenisu).

   sepsal Karel Čermák


Případné dotazy a připomínky
Zpět na úvod