ROČENKA 2003
SK SLAVIA PRAHA odbor zrakově postižených
1987  1988  1989  1990  1991  1992  1993  1994  1995  1996  1997  1998  1999  2000  2001  2002  2004  2005  2006  2007 

"Bejvávalo dobře" - a nejspíš bude líp…

Co naplat, i našim 142 sportovcům je zase o rok víc. Přibyly ovšem i úspěchy…
Přestože se v uplynulém roce žádná oficiální soutěž ve sjezdovém lyžování nekonala, i tak na sebe naši reprezentanti, lépe řečeno reprezentantky, výrazně upozornily. Vítězkou Světového poháru se opět stala Kateřina Teplá, doprovázená trasérkou R. Karamanovou. A to zejména zásluhou několika vítězných závodů, pořádaných v Rakousku. A rovněž díky podpoře dvou společností: Transgas a.s. a Nev Dama.
Mistrovství Evropy si oproti tomu mohli užívat její lyžařští kolegové na běžkách. Konkrétněji naše zástupkyně Miroslava Sedláčková. Ta se nicméně musela spokojit s umístěním mimo medailové pozice. V doprovodu svého trenéra, P. Jakla , skončila nejlépe pátá - a to na trati 5km volnou technikou.
Ještě blíže stupňům vítězů byla pak M. Sedláčková na atletickém mistrovství Evropy. V holandském Assenu se běžkyně, podporovaná tentokráte Martinem Korenčíkem, umístila dvakrát na 4. místě (v běhu na 1500 m a 5000 m) a jednou byla pátá (běh na 800m).
Mnohem úspěšnější byli již atletičtí žáci. Ti ovšem "jen" ve své kategorii, v domácí konkurenci a v domácím prostředí. Na Julisce se v soutěžích Sportovních her mládeže prosadili zejména vítězové hned tří disciplín Lucie Ferková a Tomáš Franěk. První místa obsadili také Kamila Koncová a Jiří Marek. Medailovou sbírku rozšířili i Lukáš Hosnedl, Jan Kühn a Petra Stoyová.
Obdobně úspěšní byli všichni výše jmenovaní i v plaveckých disciplínách. Jen T. Franěk získal o jedno zlato (a dva rekordy) více. J. Kühn byl vítězem trojnásobným, stejně jako L.Ferková. Dvě zlaté (a rekord navíc) přidala K. Koncová, jednu pak L.Hosnedl. Třikrát na stupně vítězů vystoupal rovněž J.Marek.
Šestnáctiletý T. Franěk si v létě vyzkoušel i bazén "pro dospělé. V Jihlavě se totiž konalo, pro změnu, mistrovství Evropy. Plaval dobře, snažil se, rekordy překonával, medaili však nezískal - doplatil totiž na nízkou účast ve své kategorii. Podobně jako další naše plavkyně, Lucie Víšková. Soutěží se zúčastnili i jejich kolegové, Martin Štěpánek a Jan Zikl. Je potěšitelné, že všichni reprezentanti, podobně jako mládežnické naděje, trénují pod dohledem trenérů Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Praha. A patronát nad nimi se rozhodla převzít společnost ELFANT V.O.S.. Naopak, smutná byla vedoucí oddílu, Zuzana Kvapilová, ze skutečnosti, že vzdor tréninkové píli, se plavci nedočkali svého domácího mistrovství.
Kuželkáři své mistrovství měli, naši tam však příliš neuspěli. Co však nestihli jednotlivci, zvládl kolektiv. Po několika letech to vyšlo na ligovou medaili. A pro spřízněnou firmu Bolhoff, Nadaci Duhové energie a Městkou část Prahy 10 je určitě velkým zadostiučiněním i vývoj podzimní části nového ročníku ligy. Tam po čtyřech zápasech vede Slavia - a bez porážky. A věříme, že i na jaře budou M.Sadílková, J.Reichel, V.Webr, J.Synák, Z.Zburník a M.Sedláčková usilovat o stejný průběh - a zlatou tečku.
Snad s nejnadějnějšími vyhlídkami vstupovali do roku 2003 i golbalisté. Velkým úvodem byl turnaj v rámci "československých" oslav 25. výročí golbalu. Boje "vícegeneračních" družstev zvládli kupodivu nejlépe ti nejmladší - žákovští mistři republiky, zárodek slávistického ligového "béčka". A slávisté byli úspěšní i v závěrečném velkém derby s věčným rivalem - Zorou Praha. Tyto výsledky jako by předznamenaly i vývoj celosezónní ligové soutěže, kde se "naši" (L.Valer, Z.Rybák, M.Procházka, P.Schweiner, T.Franěk, L.Škrabal a P.Badžová + trenéři T.Král a K.Čermák) stali mistrem republiky již potřetí v řadě. Čímž určitě potěšili své podporovatele Zonta klub a FP Tools.
Ovšem klíčoví hráči mistrovského družstva se těšili i na jindy klidné léto. Nejprve se v Dolních Počernicích přátelsky utkala česká reprezentace s pěti nejlepšími světovými mužstvy. I přestože výsledkem bylo šesté místo, nejednalo se o neúspěch - naši hráči mají oproti medailistům světových soutěží výhodu právě ve svém mládí (čtyřem z nich ještě nebylo dvacet). Turnaj byl ovšem především přípravou na paralympijskou kvalifikaci, pořádanou v kanadském Quebecu. Tam naši, a zejména slávisté, potvrdili svoje ambice skvělými výkony (vyrovnaným zápasem s pozdějším vítězem, Španělskem, jakož i třemi přesvědčivými výhrami - nad Japonskem, Tureckem a Holandskem). Nicméně, postup do Athén nakonec zhatilo nešťastné zaváhání s Íránem…
I přesto se právě golbalisté stali loni nejvýraznějšími postavami našeho odboru. Lukáš Valer byl ohodnocen mezi muži, Tomáš Franěk mezi žáky, ligoví vítězové pak mezi kolektivy. A golbalu se koneckonců věnuje i nejúspěšnější žákyně - Lucie Ferková, jakož i nejaktivnější funkcionář - Ladislav Franěk. Nutno však přiznat, že všechny svými úspěchy (zatím) zastiňuje nejlepší mezi ženami - Kateřina Teplá.


Případné dotazy a připomínky
Zpět na úvod